Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród szerokich opcji, które proponuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. kuchnia włoska Kraków Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film