Krajowa kuchnia jest ogromnie zróżnicowana. Jest to jak najbardziej przychylne określenie, gdyż można się w niej doszukać wielu rodzajów poszczególnych dań i posiłków. To naturalnie dzięki temu zawsze można wybrać coś innego oraz różniącego się chociażby zwyczajnymi akcesoriami od dań podstawowych. Kuchnia polska ze swych dań jest znana również na całym globie. Bardzo wielu krytyków sławi sobie jej dania. Niektóre z nich są specyficzne naturalnie dla kraju. Do takich potraw, z których zwłaszcza słynie ojczyzna można zakwalifikować kotleta schabowego i pierogi różnego typu. Ludzie z innych krajów, którzy zwiedzają Polskę niezwykle często pragną spróbować tych legendarnych w świecie frykasów, chcą jednak towarzyszyć przy ich przygotowywaniu. restauracja przy Rynku Kraków Także zagraniczni kucharze po fachu od czasu do czasu potrzebują zajmować się gotowaniem tylko oraz jedynie krajowych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się lojalnie odtworzyć ten charakterystyczny smak, jaki mieści się w tych potrawach. W żadnym razie nie oznacza to jednakże, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. Często po prostu bywa tak, że żeby zdołać odpowiednio gotować polskie dania trzeba urodzić się Polakiem, czy też długo przebywać w tym państwie, bo nie wszystkich rzeczy można kupić i wyuczyć się z książki. W kuchni krajowej jest dużo reprezentatywnych potraw. Niezwykle wielokrotnie są one legendarne na całym globie. Głównymi takimi posiłkami, jakie są uniwersalnie znane jako wyroby Polaków są pierogi i schaboszczak. Niemniej jednakże nienależny zapominać o innych rodzajach potraw, jakimi są na przykład zupy. Również są one kultowe, lecz niestety już w mniejszym stopniu od wyżej wymienionych potraw.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni