Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w Polsce najpopularniejszy typ restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, sycące i nie jest drogie. Z całą pewnością najczęściej jemy pasty. Mocniej wrażliwi konsumenci próbują mniej znane dania obiadowe takie jak canelloni, gnocchi i desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na elementów: czy miejsce stosuje włoskie produkty, czy w karcie są również nie tak typowe włoskie dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i potrawy z wielu miejsc kraju. Dobra włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski nastrój.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wina włoskie
Żadna knajpka włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może ignorować trunków. Kolacja bez wyjątku powinien obejmować też aperitiff. Odrobina białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji reguła. włoskie przepisy Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie chianti, kalabryjskie bivongi i nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi mieć różnorodną kartę win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto poszukać restauracji, która potrafi przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film