Zdrowe desery mrożone? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jednakowoż też kapitalnie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w duszne dni.

Lody minimelts

Przepysznym, słodkim oraz słusznym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z odpowiednią porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z akcesoryjną porcją malin czy też jakimś interesującym sosem owocowym. To wspaniała alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub ewentualnie z mieszanki. Dodatkowym walorem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być na wskroś zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są kapitalną przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niezwykle łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu